Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 15 квітня 2014 р.

В день 15 квітня


В день початку контртерористичної операції у Донбасі цікво провести невеличку істоичну ретроспективу. Що цей день значив для Росії? Що в цей день відбувалося в Україні? Двадцять років тому, сто…
Отже, зазирнемо у 15 квітня.

 1657 — Козацька Рада в Чигирині затвердила спадковість при передачі гетьманського звання від Богдана Хмельницького до його сина Юрія.
Як відомо, Юрій Хмельницький був абсолютно не здатен до керівництва. Він то клав булаву, то знову, переважно через вплив оточення, брався за гетьманство. Юрко якийсь час навіть побував у ченцях, побував і у турецькому полоні.
До союзників, як правило, брав турків, через що швидко втратив популярність на Гетьманщині. Апогеєм «діяльності» Хмельниченка став похід 1678 року на українське місто Богуслав, в результаті якого практично все нселення міста було віддано туркам як ясир.
З Юрія Хмельницького фактично почався сумний період в історії України, що називається Руїна.

1849 — Урочисто освячений Великий Кремлівський палац у Москві.
Палац, як його замислював Микола I, став пам'яткою російської історії і слави російського воїнства. Використовувався як офіційна резиденція московських царів.
П'ять парадних залів в другому поверсі палацу — Андріївський, Олександрівській, Георгіївський, Володимирський, Єкатерининській — присвячені російським орденам, елементи яких включені в ліпний декор оформлення кожного залу.
В радянські часи тут засідали «представники народу» - делегати З`їзду Верховної Ради СРСР, ті самі «знатні ткачихи» та «відомі оленеводи», що одностайними підняттями рук освячували злочини комуністичного режиму та створювали ілюзію «народовладдя».
Для того, аби вбудувати зал засідань, більшовики зламали перлини архітектури – Олександрівська та Андріївська зали. Остання була місцем прийому царями офіційних іноземних делегацій та нагороджень вискими державними нагородами підданих імперії.
В новітній період історії Росії Андріївська та Георгієвська зали було відновлено. Президент Росії Володимир Путін, як в старі часи імперії, переніс у палац свою офіційну парадну резиденцію.

1919 — Заснований Верховний революційний трибунал України.
Цей орган за задумкою більшовиків, мав розглядати судові справи особливої ваги. Розслідуванням займалися верховні народні слідчі при Трибуналі. Колегія, що розглядала обвинувачення, складалася з 7 осіб, переважно тих самих чекістів, у відомстві яких справи і розслідувалися. Їхні ухвали були остаточними і оскарженню не підлягали.
Спочатку розгляд справ відбувався у відкритому режимі, потім на засідання Трибуналу почали пускати лише спеціально призначених «глядачів», а кінець-кінцем все вилилося у закриті судилища. Критерієм «правосуддя» була «революційна доцільність», а не система доказів.
У 1922 році, у зв'язку з загальною судовою реформою в УРСР революційні трибунали скасовано.
А в 1937 році настала черга сумнозвісних позасудових Трійок НКВС…

1920 — Головою більшовиків України обраний Станіслав Косіор.
Поляк за національністю, Косіор люто ненавидів українців. Він є безпосередніим організатором політики фізичного і духовного геноциду українського народу; людиною, що проводила політику русифікації, організації штучного голодомору 1932–1933 в Україні; активний організатор та учасник антиукраїнського терору, масового винищення української національної інтелігенції. Саме за часів Косіора було піддано репресіям або доведено до самогубства низку націонал-комуністичних діячів - Хвильового, Скрипника.
В 1939 р. Косіора заарештували, звинуватили у приналежності до т. зв. «Польської Військової Організації» і розстріляли. Його дружина розповідала, що Косіор довго не підписував зізнання. Тоді на його очах колишніми друзями-енкаведистами Косіора було зґвалтовано його 16-річну доньку. Після цього Косіор підписав всі зізнання, але доньці це не допомоглося: у стані глибокої душевної кризи, вона кинулася під потяг…

1919 — У Росії почалося створення системи концентраційних таборів.
Саме – у Росії, бо СРСР тоді ще не було. Концтабори це взаглі винахід англійців під час Англо-бурської війни. Проте тоді це були звичайні табори, близькі до таборів репатрийованих осіб. Лєнін, Троцький та Дзержинский виявили у питанні організації концтаборів небиякий хист та винахідливість, перетворивши їх на перші у світі табори смерті.
Перший концентраційний табір, організований комуністами – СЛОН – Соловецкий лагерь особого назначения. Місце ув`язнення та знищення еліти російского, українського та інших народів. Соловки було обрано не випадково – ще за часів царизму в місцевому Спасо-Преображенському монастирі Святих Зосими й Саватія ув`язнювали «ворогів імперії».
Всього за часи найкривавішого періоду в історії людства – правлінні Лєніна-Троцького, а потім Сталіна, через систему радянських концтаборів, відому як ГУЛАГ пройшло 28,7 млн. людей, з них померло мінімум 15 мільйонів.
Про невідому біографію «Залізного Фелікса» тут:
http://polis-luga.blogspot.com/2013/06/blog-post_16.html

1920 — У ході І Зимового походу Дієвої армії УНР Чорні запорожці захопили вузлову станцію Вознесенськ.
Це - одна з найславетніших сторінок в історії українських визвольних змагань, а кінний полк Чорних запорожців, або «чорношличників» - один з найзвитяжніших підрозділів Української армії.
Полк називався так через однострої – чорні черкески та чорні шлики своїх солдат. Всі бійці носили особливу зачіску – знаменитий козацький оселедець. Прославилися відчайдушною сміливістю у бою і не меншою жорстокістю у поводженні з ворогом.
На першому етапі становлення був кінним куренем імені отамана Петра Болбочана і фактично – особистою гвардією командира Запорізького корпусу Болбочана.
Перший командир полку – Дяченко Петро Гаврилович, певний період часу полком також командував латиш Броже Карліс Яніс.

1944 - народився Дудаєв Джохар, перший президент Чеченії (1991–1996), генерал-майор авіації, кавалер ордену Бойового Червоного Прапора.
Джохар Дудаєв – неоднозначна історична постать, проте однозначно така, що залишить вічий слід в історії як народів Кавказу, так і Росії в цілому, слід, подібний до знаменитого Шаміля.
Незважаючи на те, що в Росії цю людину малюють виключно чорними фарбами, а деякі націонал-патріоти, в т.ч. і в Україні роблять його ледь не святим, вочевидь, істиа десь посередні. Історики ще мають написати об`єктивну біографію цієї складної постаті.
До речі, мало хто пригадує, але початок політичної діяльності Дудаєва почався приблизно з таких самих дій, які зараз чинять сепаратисти на Сході України:
«Дудаєвці побили депутатів і викинули у вікно голову Грозненської міськради Віталія Куценка. У результаті глава міста загинув, а більше 40 депутатів отримали травми. Через два дні дудаєвці захопили Аеропорт «Північний» і ТЕЦ-1, блокований центр Грозного» (Черная Книга. Чечня 1991-2000).

1994 — Україна увійшла до економічного союзу країн СНД на правах асоційованого члена.
Наразі через вкрай складні стосунки з Російською Федерацією поставлено питання про вихід України з цієї організації. Втім, за 20 років єдине, що довела СНГ – свою повну неспроможність вирішувати більш-менш важливі питання, фактично перебуваючи у статусі квазі-організації, яку утримував Кремль як один з видів свого впливу на пострадянському просторі.

2009 – у Воронежі (Росія) припинила існування трамвайна мережа.
Залізничні рейки і рухомий склад було демонтовано та здано на металобрухт. Таким чином Воронеж став єдиним у світі містом з населенням понад 1 мільйон осіб, який залишився без трамвайного сполучення.
Влада заявила, що буде створено систему легкорейкового транспорту у вигляді швидкісного трамваю і навть легкого метро, але «великі успіхи» в економіці відсунули ці плани на невизначений термін. Росія потребує танків для захисту «русских» в інших країнах світу.
2010року, і теж 15 квітня  припинився трамвайний рух в Рязані (більш ніж 500 тис. мешканців). Немає трамваю в Тольятті (бальш ніж 700 тис. мешканців), зате, як єхидно підмічають росіські блогери, вартість будівництва палацу для Путіна в Геленджику саме цього року перевалила за 1 мільярд доларів, що є абсолютним рекордом у світі.

1893 — Соломія Крушельницька дебютувала на оперній сцені у виставі італійського композитора Гаетано Доніцетті «Фаворитка».
Крушельницька – одна з найгеніальніших співачок в історії людства і гордість України. Детальніше про неї тут:
http://polis-luga.blogspot.com/2012/11/blog-post_16.html

В цей день відбулося багато тінших цікавих подій від народження Али Пугачової і Пол Пота до посвячення тоді ще прем`єр-міністра України у козаки. Але то вже інша історія.
Погодьтеся, іноді повчально і корисно зазирнути до календаря. Дещо там може наштовхнути на певні роздуми, чи не так?

З великим історичним привітом,
ПАВЛО  ПРАВИЙ

Немає коментарів :

Дописати коментар