Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 9 січня 2014 р.

Бойовий кролик атакує або навіщо знищено Об`єднану опозицію


Друзі та знайомі не дадуть збрехати: ніколи не ідеалізував нашу т.з. «Об`єднану опозицію» (в народі ОО або два нулі). Навіть більше: неодноразово висував сумніви не лише в здатності наших опозиційних вождів запропонувати країні і народу чіткий логічний і дієвий шлях виходу з кризи і подальшого розвитку, але і їхньої щирості у боротьбі з нинішнім політичним режимом.



  
В останні дні сталася подія, яка знищила залишки тієї поваги та конформізму стосовно принаймні двох із трьох лідерів опозиційної «Трійці». Якраз напередодні Різдва на сцену Майдану видерся Арсеній Петрович Яценюк і, дивлячись скляними очима поверх голів співгромадян, ологосив про те, що ОО «зливає» не лише Майдан, але і фактично - наступні вибори Президента України.
Вустами представника й одного з лідерів найпотужнішої за фінансами, структурою, медіавпливом, кількістю дійсних членів партії було промовлено: Об`єднана опозиція фактично саморозпускається і її лідери оголошують війну один одному. Офіційно цю війну оголосив якраз пан Яценюк.
Про що йдеться? Йдеться про його виступ 5 січня, в якому Арсеній Петрович видав не таку вже й не очікувану сенсацію: ніякого єдиного кандидата на виборах Президента у 2015 році не буде.
Оскільки поряд з ним у той момент не було ні Тягнибока, ні Кличка, об`єктивно виглядало так, ніби це рішеня передусім опозиціонерів з «Батьківщини». То була не лише зрада партнерів по ОО – знаючи, говоримемо відверто, маніакальне стремліня Яценюка до влади, чекати щось інше від нього не доводиться, але це є зрада Майдану, бо висування єдиного кандидата на вибори була один з головних його вимог до ОО.
Це не лише ляпас тисячам тих, хто мерзне і підставляє себе під репресії режиму на Майдані – це є фактичною констатацією того факту, що Арсеній Петрович та його команда обєктивно працюють на одного непересічного пенькобіжця. І не даремно виступ Яценюка припав на передсвятковий день: більшість громадян вже дивиться чергову рансляцію «З легким паром», закуповує інгрідієнти для олів`є та коньяки для душі; на Майдані мінімум народу. Наші можновладці завди так робили – повідомляли націю вт той момент, коли вона мала найменші можливості та бажання слухати. Це вже само по собі багато про що свідчить.
Переконаний, вибір Арсенія Петровича дуже сильно скоротив шансти українців позбутися у 2015 році режиму Януковича. Чому? Бо розкол і так нестійкої опозиції перед виборами вигідний лише одній людині в цій країні.
І як би пан Арсеній не викручувався, як би не розповідав про благі наміри, будь-якій людині, яка має крихту розуму і цікавиться українською політикою зрозуміло: всередині «Тріці» просто не змогли домовитися про єдину кандидатуру. Решта красивих слів, мовляв, одразу три кандидати у першому турі є гарантією що хоч один дістанеться фіналу – це банальна «відмазка». Почитайте, хто ще не бачив і оцініть наскільки великими дурнями Яценюк нас всіх вважає: http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/01/5/7009062/
На цьому тлі розлогі оповіді Арсенія Петровича про те, що іще трохи – і буде сформовано якусь «єдину команду» виглядають абсолютним блюзнірством. А реакція шокованого Кличка на цю «новину» підтверджує наші найгірпші припущення: саме на Яценюка покладено ініціативу початку приведення у дію схеми із забезпеченням Януковчу другого президентського терміну. Схему, яку спрямовано більшим чином проти боксера-важковаговика. Брехня? Фантастика? Дуже б хотів помилитися, дуже. Проте елементарний аналіз ситуації свідчить – у діях Яценюка є прихована, але незаперечна логіка. Про неї трохи згодом, потерпіть друзі – там такий вузол закручується…
Те, що відтепер на вибори мають висуватися усі три лідери ОО – це технологія, яка вийшла саме з надр «Батьківщини», свідчить інтерв`ю Віталія Кличка, яке він дав 7 січня (деталі тут): http://www.pravda.com.ua/news/2014/01/7/7009132/
«Я про це заявив давно, і думки своєї не змінив. Як ми можемо говорити про єдину команду, коли йтимуть декілька кандидатів? Хіба не це сьогодні потрібно владі, аби розтягнути голоси і в другому турі влаштувати жорстокий сюрприз» - розгублено белькоче наш мужній боксер.
Складається таке враження, що в оточенні Кличка, на жаль, багато крадіїв, кар`єристів, шпигунів, пристосуванців і відвертих дурнів. Не вистачає лише тих, хто здатен на елементарну аналітику. Інакаше пану Віталію вже давно б доповіли: дії Яценюка розраховано не на розтягування голосів у першому турі аби «влаштувати жорстокий сюрприз» у турі другому (цікаво, кому?), тут більш цікава і складна гра.
Пан Кличко напевне забув, а може, не хоче згадувати, що над ним дамокловим мечем зависнув Закон України №2054-а, підписний Януковичем 8 листопада минулого року. Свого часу цей закон наробив чимало галасу, оскільки всім було ясно, що його мета лише одна – убити Кличка як претенданта на посаду Президента.
Отож, Віталію Володимировичу, не буде для Вас навіть першого туру. Згадуючи про отой Закон, і маючи на увазі, що Ви є найреальнішим претендентом на перемогу у президенський кампнії, ми має прийти до парадоксального висновку: торпедувавши висунення єдиного кандидата (яким більшість бачила Вас), Яценюк об`єктивно працює на перемогу діючого президента.
О, ні, тут немає жодних підкилимних домовленостей. Може. Тут є лише непомірні амбіції Арсенія Петровича, які Банкова використовує на свою користь. І є отой Ззакон 2054-а, від якого у Вас був лише один захист – статус єдиного кандидата від ОО.
Сказати, пане Кличко, як буде? Сказати те, чого Вам не доповіли Ваші аналітики, консультанти, політтехнологи? А може і доповіли (не хочеться навіть думати, що найвірогіднішого кандидата на посаду Президента України у 2015 році очолють самі кретини), та чомусь у Вас не вистачило мужності й розуму оприлюднити ці плани вже зараз.
Так от. Уявіть собі осінь 2014 року. Реєстрація кандидатів у Президенти України. Ви приходите у ЦВК, а вам… відмовляють у реєстрації на підставі отого самого Закону.
Якби на цей момент Ви були єдиним кандидатом від ОО (як найрейтинговіший за опитуваннями соціологів), влада б не змогла цього зробити, адже такі дії одразу зробили б вибори фарсом в очах світової спільноти і їх не було б визнано легітимними ані за кордоном, ані самим українським суспільством. А так, знявши (вірніше, відмовивши у реєстрації) Кличка режим залишає ще двох начебто опозиційних кандидатів. Підстава для вибивання Кличка з виборів також «залізна» - Закон є Закон, скажуть…
Кому це буде вигідно? Безумовно, Яценюку. Але перш за все – Януковичу. Тут складається неформальний дует, котрий, попри всі сподівання Арсенія Петровича зробить результати таким, яким його хоче бачити саме Банкова.
Поглянемо на останні рейтинги політиків (наприклад, тут, інші служби дають дещо інакці цифри, але тенденції у розривах збергіються): http://sumynews.com/data-journalism2/presidential-election/item/5390-kandydaty-2015-stanom-na-lystopad-2013-r.html
Що бачимо? Бачимо, що в разі участі Кличка у першому турі виборів, він не залишає жодних шансів своїм колегам з ОО. Навіть додавання рейтингу Тимошенко, яку навіщось включили до опитувальних листів, лише самому Яценюку, не робить його фаворитом.
Отож, проти Кличка у Арсенія шансів – нуль. Але якщо лідера «УДАРу» усунуть – тоді картина різко змінюється. Адже більша частина електорату Віталія Володимировича ні в якому разі не є прихильнами ультрарадикального (скажемо м`яко) націоналіста. Відповідно у штабі «Батьківщини» розраховують на те, що всі ці голоси відійдуть саме Яценюку.
А пройшовши у другий тур, Арсеній Петрович обігрує Януковича без питань – соціологія це підтверджує однозначно.
Що робити в такому випадку Януковичу та його оточенню? Лише фальсифікувати вибори. Проте це небезпечно, бо ані Євросоюз, ані США цього точно не подарують і санкції, проти українських можновладців та їхнього бізнесу, про які останнім часом дуже наполегливо говорять, перетворяться на жахливу (для них) реальність.
Крім того, фальсифікації далеко не панацея. Адже завдяки маніпуляціям можна ліквідувати розрив у 2-5 %, але якщо рельно він сягне більш ніж 10%, як показано на діаграмах? http://sumynews.com/data-journalism2/presidential-election/item/5390-kandydaty-2015-stanom-na-lystopad-2013-r.html
Оті 10 % не відіграються жодними фальсифікаціями. Вірніше, масштаб тих фальсифікацій має бути таким, що робить проведення виборів зайвим нікому не потрібним заходом, якого не визнають навіть і у Москві – краще вже зараз вводити диктатуру і не морочити голову.
Але Януковичу потрібні не міжнародні санкції, не делігетимізація влади завдяки виборам-фарсу, а – видимість демократичних процесів. І отут на сцену виступає Олег Тягнибок.
Соціологія невблаганна: єдиний кандидат у другому турі, який влаштовує Януковича – це Тягнибок. Розрив між ним і діючим президентом знаходиться в межах статистичної погрішності. Але у Тягнибока між першим і другим турами не буде реальних джерел поповнення електоральної бази, а у розпорядженні Януковича – увесь державний бюджет, усі засоби масової інформації і головне (погляньте на діагрму) – шалений резерв з числа тих, хто не визначився не лише на Донбасі, але і в Західній Україні. Все це дає стовідсоткову гарантію пермоги Януковича в разі його суперництва у другому турі саме з Тягнибоком.
Справа за малим: як замість Яценюка вивести на друге місце Олега Ярославовича?
Схем може бути кілька, причому використовувати їх можна одночасно.
По-перше, після того, як Кличка знімуть з виборів, у ЗМІ почнеться масована інформаційна атака саме на Яценюка, а не на Тягнибока (заклик «Гуртуйтеся навколо Віктора Федоровича – нацизм наступає!» прибережуть на період між першим і другим турами виборів) з викиданням компромату та відвертої брехні. Як гадаєте, скільки відсотків пан Арсеній втратить після того, як країна подивиться сюжет про його спільні з Азаровим оборутки у «Хлібінвестбуді», про їхній спільниї бізнес, тощо? Для цього навіть звільнити Миколу Яновича з посади з одночасним звинуваченням не лише у непрофесійності, але і у зловживаннях не жаль.
По-друге, підкуп виборців. Недавно сама ж ОО оприлюднила одну із схем (до речі, вже відпрацьовану на виборах 2012 року у Луганській і Донецькій областях) фактично легальної купівлі голосів.
По-третє, не мовчатиме і Тягнибок. Він також вестиме скоординовану з Банковою інформаційно-агітаційну війну з Яценюком, обігруючи карту «продажності», «зради національних інтерсів», тощо. І не відомо ще, як поведе себе Кличко, коли йому розтовкмачать як його «прокинув» Арсеній. Кличкові навіть не треба буде підтримувати якусь із сторін, дуже ефективним буде заява а-ля Ющенко у 2010 і заклик до своїх прихильників бойкотувати вибори.
По-четверте, фальсифікації. «Вкинути» до скриньок 600-700 тисяч бюлетенів «за Януковича» та зіпсувати під час підрахунку голосів кільканадцять тисяч тих, що «за Тягнибока» легше, аніж зробити це з 4 мільйонами.
По-п`яте – провокації. Настопалити якись «Правий сектор» або навіть і частину свободівців (пригадуєте останній смолоскипний марш?) на зрив виборів у округах чи на окремих дільницях, де перемагатиме Яценюк – от тобі ще десята доля відсотку у електоральну скарбничку кандидата на прізвище Янукович. До того ж жодних претензій до Банкової: опозиціонери між собою б`ються. Курочка по зернятку…
Напевне, буде і по-шосте, і по-сьоме, і по –надцяте. Ясно одне: стратегія Януковича на виборах – це вихід у другому турі саме проти Тягнибока. За наявності єдиного кандидата від ОО (а ним можуть бути або Кличко, або Яценюк, або навіть Порошенко – тільки не Олег Ярославович з його 5 %) такої можливості немає. А от якщо на вибори підуть троє або четверо «опозиціонерів»…
Подібну схему 1999 року було застосовано адміністрацією Кучми. Тільки тоді до ОО увійшло не три, а чотрири «опозиціонери». Тоді завдяки знаменитій «Канівські четвірці» було нейтралізовано єдиного реально небезпечного для Кучми кандидата – Олександра Мороза і виведено у другий тур комуніста Симоненка, після чого результати виборів навіть «корегувати» не довелося.
Зараз історія, схоже, повторюється. Хто винен? Гадаєте, лише Арсеній Петрович Яценюк? Гадаєте, це він сам поховав стратегію єдиного кандидата? Але цю людину якось ще можна зрозуміти – він має достатньо підтримки і фінансів щоб якщо не виграти, то дуже сер`йозно поборотися за перемогу.
Але зауважте, панове, що мовчить Тягнибок. Його шанси є примарними за усіх рзкладів. Якщо пан Олег щиро бажає ліквідації режиму Януковича, то він має б негайно виступити проти демаршу Яценюка, підтримати заяву Кличка, підтвердити своє бажання на висунення єдиного кандидата і таким чином виставити Арсенія Петровича брехуном і інтриганом. Тягнибок мовчить. На чию користь його мовчанка? А якщо він словом або мовчанкою (не маючи за такого розкладу шансів на прохід у другий тур) підтримає позицію Яценюка щодо трьох кандидатів на виборах, це означатиме лише одне: Олег Ярославович не є самостійним гравцем і тоді підтвердиться застереження незалежних політологів про те, що Тягнибок – проект Банкової.
Тепер поглянемо на ситуацію під іншим кутом зору. Давайте уявимо, що опозиції таки вдалося домовитися і висунути єдиного кандидата; Арсеній Петрович свої красиві слова про те, що питання хто на яке крісло претендує є другорядним підтвердив справою. Уявімо також, що страшні пророцтва Яценюка не збулися і влада не пішла на те, аби нахабно викинути з виборчого процесу Кличка (більш ніж ймовірно, що такий безглуздий крок викликав би вже не Майдан, а повномасштабне повстання).
Тоді фактично виходить, що Кличко уже в першому турі матиме ті результати, що їх показано у прогонозах його протистояння у турі другому проти Януковича. Десять відсотків фори ( а «Рейтинг» взагалі дає 17,5 %) не відіграються. Більше того, за певних умов Кличко має шанс перемогти вже у першому турі!
В усякому разі, навіть якщо епопея продовжится і на другий тур то єдиний кандидат матиме кілька реальних дивідендів від свого статусу.
1. Гігантський розрив між ним і діючим президентом крім усього іншого, деморалізує тих, хто працюватиме на Януковича. Адже дуже важко наважитися на відверті фальсифікації, знаючи, що у того, на чию користь ви порушуєте закон, не має жодних шансів і в подальшому вам гарантується тюрма. У 2004 році в третьому турі ми бачили у схожій ситуації масовий «падіж» у лікарні голів виборчих комісій по Луганській та Донецькій областях, а ті, що залишилися, раптом прозріли й почали працювати майже чесно.
2. Фінансові кошти, що їх витратять три (а може навіть і чотири, якщо з`ясується, що у гру вступає Петро Порошенко) претенденти у першому турі можна було б замість цього акумулювати на користь одного кандидата. І можливості медіа. І партійний актив…
3. Вже сам факт того, що ОО виявилася здатною домовитися про єдиного кандидата, прибавить симпатій до претендента серед тих, хто не визначився. І тоді – шанс на перемогу у першому турі. В протилежному випадку всі кандидати від ОО втратять якусь частку прихильників.
Отож, як не крути, а вчинок Арсенія Петровича Яценюка не можна вважати гарним і корисним для тих, хто прагне зміни влади. Вже мовчу, що Арсеній Петрович відверто проігнорував одну з основних вимог Майдану до ОО. Ну та це для нього дрібниці. Для наших партійних босів люди насправді ніколи не були людьми. Лише «електоральною масою».

P.S. Прошу не звинувачувати автора цього тексту у тролінгу Кличка. Бачу і усвідомлюю усі його недоліки; бачу хто входить у його оточення; давно вже кажуі пишу про все це, про те, що доводиться вибирати кращих з-поміж гірших.
Але ж шановні, давайте визнаємо самі пере собою – після демаршу Арсенія Яценюка у нас фактично і залишився єдиний кандидат. Незалежно від того, скільки їх реально буде.
Щоправда, після демаршу лідера «Батьківщини» з`явилася певна інформація щодо участі у перегонах Петра Порошенка. Якщо це так, то ясно: це хід проти планів «Бойового кролика» а також і Банкової.
Дуже б не хотілося сценарію, який тут спрогнозовано. Дуже. Сподіваюся, все це – лише продукт буйної уяви одного дурного письменника-блогера. Але чесне слово, якщо виявиться, що ці фантазії не безпідставні – клянуся: Арсеній Петрович не лише мого голосу не отримає, навіть у протистоянні у другому турі проти Януковича, все зроблю, аби й мої знайомі не голосували за цю зарозумілу погордливу егоїстичну особу, яка, здається, від маніі власної величі вже поля перед собою не бачить.
Не люблю підлості.

За сим з повагою,
ПАВЛО  ПРАВИЙ


Немає коментарів :

Дописати коментар