Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 30 липня 2013 р.

Нептун, Змій-Горинич і "Русский мир", або кому є місце в Ноєвому ковчезі


Ніколи не взявся б обговорювати релігійні перипетії в Росії, як не торкаюся теми місця й ролі ісламу в Ірані – адже це є цілковито внутрішньою проблемою незалежних держав, а автор цієї публікації далекий від позиції ліберальних європейських урядів, які повсякчас розповідають іншим народам, як ті мають жити.
Проте тут інша справа, бо Російська православна Церква Московського патріархату не лише присутня в Україні – вона прагне принести до нас власний світогляд, власні принципи, власне бачення ролі й місця Церкви у суспільстві і державі. Вона будує «Русский мир», до якого наполегливо тягне й українців. Отож доводиться реагувати.

У червні російський інформаційний простір сколихнула чергова витівка московських панотців: на їхню вимогу було скасовано костюмований фестиваль у Воронезькій області.
«Власти Россошанского района Воронежской области запретили проведение костюмированного шоу на празднике Нептуна в селе Морозовка… Решение было принято под давлением православной общественности. Верующим не понравилось, что праздник проходит с участием артистов, наряженных русалками, водяными, а также различными сказочными героями. Также чиновники запретили торжественно отмечать день Ивана Купалы. Языческий праздник проводов лета выпадает на церковный Петров пост и празднование рождества святого Предтечи и Крестителя Іоанна» (http://grani.ru/Politics/Russia/m.216512.html).
У ролі «православной общественности» виступив настоятель Свято-Ільїнського і Олександро-Невського храмів міста Россош отець Роман. Саме він звернувся до районної влади з листом, в якому містилася вимога припинити неподобство.
І припинили…
Цікаво, але Росія досі ще є світською державою, яка:
а) вважає Церкву (будь-яку) відділеною від держави;
б) гарантує свободу віросповідання;
в) гарантує свободу зібрань, в т.ч. і таких, яке планувалося в Морозівці.
Цікаво було б подивитися на реакцію влади, якби до неї з листом звернувся не православний священик, а – лідер язичницької общини з вимогою… заборонити будь-яке святкування різдва Іоанна Хрестителя, оскільки це ображає почуття вірян-язічників. Не сумніваємося, що в такому разі чиновники згадали б і про свободу віросповідання, і про те, що Церкву (будь-яку) від держави відділено…
 Проте не в почуттях отих невідомих вірян, які, коли вірити словам попа, цілими натовпами приходили до нього, аби той виступив з хрестом напереваги проти проклятих язичників, що ображають «істинно православних», справа. Батюшка виявився чи то вкрай і цинічно відвертим через усвідомлення безкарності, чи то дурним, але одразу обмовився і про істинну причину свого демаршу:
«Многие люди, которые считают, что языческие праздники - это тоже наши традиции, не знают истинного смысла этих праздников. Думают, что танцы вокруг костра безобидны и ничего в этом страшного нет. Однако если мы вспомним, как праздновали языческие дни в прошлом, то увидим, что в безобидных играх у костра скрывается смысл совсем иного значения. Все эти праздные гуляния заканчивались всеобщим блудом. Я считаю, что языческие традиции должны остаться в прошлом», - заявил священник» (http://grani.ru/Politics/Russia/m.216512.html).
«Я считаю» - заявив батюшка і державні мужі тут-таки слухняно його волю виконали. Тобто, також вважають давні слов`янські традиції чужими російському народові. Правда, при цьому не втомлюються кричати на кожному розі про приналежність росіян до слов`янського середовища і навіть про лідерство серед слов’ян.
Хто як, але автор цих рядків просто не уявляє собі ситуацію, за якої влада Нью-Йорка забороняє святкування Хеловіна через те, що це «язичницьке свято» ображає почуття іудейської громади; не уявляємо, як скасовують жахо-карнавал у замку Франкенштейна, що неподалік Дармштадта лише тому, що якийсь німецький пастор написав гнівну вимогу припинити «наругу над почуттями християн». Та тамтешнім священикам і самим не спаде на думку так поводитися, бо знають якою буде реакція не лише влади, але й громадськості.
Втім, священики РПЦ МП пішли вже куди далі від заборон традиційних свят. Той самий отець Роман, не стидаючись, і не боячись кримінального переслідування категорично заявив:
«Мы живем в православном государстве, в православной среде. У нас много церковных и общегосударственных праздников, почитаемых в народе» (http://grani.ru/Politics/Russia/m.216512.html).
Бачите, батюшки вже не вважають Церкву відділеною від Держави – навпаки підкреслюють, що саме РПЦ МП є частиною Держави. Заявляючи таке, отець Роман апріорі ставить на нижчий щабель громадян мусульманського віросповідання. А їх в Росії більше 20 мільйонів, а за деякими відомостями на сьогодні кожен п’ятий росіянин – мусульманин. Прихильники Римської Церкви (від 1 млн. осіб) – також згідно позиції батюшки Романа є людьми другого сорту. Атеїстом в Росії поки що бути не є небезпечним, але психологічно не комфортним – вже точно…
Такі висловлювання, що їх ми почули від отця Романа, за великим рахунком, можна вже трактувати як розпалювання релігійної ворожнечі, але диво дивне: не лише районні чиновники, але й пильне око ФСБ, яке запримітило загрозу держаній цілісності Росії у книжках Бібліотеки української літератури у Москві, не побачили загрози розколу Росії в ставленні православних отців до місця Церкви в державі.
Більше того, з офіційної позиції керівництва РПЦ бачимо, що воно такий курс цілком схвалює й поділяє:
«Председатель отдела московского патриархата по взаимоотношениям церкви и общества протоиерей Всеволод Чаплин также заявил «Эху Москвы», что не одобряет праздник Нептуна, а «игры с темными силами и вовсе чреваты плохими последствиями» (http://grani.ru/Politics/Russia/m.216512.html).
Ні, батюшки – «плохими последствиями череваты» якраз ваші дії. Це дуже небезпечна тенденція саме для цілісності Росії як держави і її існування в майбутньому взагалі. Те, чим ви займаєтеся, оголошуючи Росію «православным государством» є нічим іншим, як найдрімучішим ретроградством. В соціології та історії є ще й інший термін, який також цілком дотичний до нинішнього керівництва РПЦ – обскурантизм. Якщо перекласти на «понятную» освіченим батюшкам мову це – «мракобесие».
Де межа, на якій ще можлива зупинка? Якщо сьогодні на вимогу батюшок забороняють фестиваль Нептуна, завтра, за логікою, треба заборонити і видалити з крамниць і бібліотечних фондів книги з астрології, міфології (пропаганда поганських богів), етнографії (пропаганда поганських звичаїв та традицій), тощо. А далі під заборону – книги Платона, Аристотеля, Тацита, бо – язичники… Якщо причиною заборони фесту є участь казкових героїв – баби Яги, Кощія, русалок, то за логікою треба йти далі і вилучати із шкільних бібліотек книги казок. І спалювати їх на вогнищах…
Скажуть: Россош – поодинокий випадок. А от і ні. Перебуваючи у Севастополі з нагоди сумнівного з історичної точки зору свята – 1025-тлітя хрещення Русі, патріарх РПЦ МП Кирило (Гундяєв) домігся неможливого.
«Со следующего года Нептун, русалки, черти и прочая подводная «нечисть», которая раньше неизменно сопровождала флотские праздники, станут на них «персона нон грата». В программе Дня ВМФ останутся морской парад, военно-спортивный праздник и театрализованные представления и реконструкции известных исторических событий отечественного флота» (http://censor.net.ua/news/248782/rossiyiskim_moryakam_v_krymu_zapretili_gulyat_s_neptunom_i_rusalkami_oni_ne_byli_na_bortu_noeva_kovchega).
Це вам, шановні, не якась там районна адміністрація. Наказ попів взяли до виконання на флоті, який нараховує більше 100 тисяч військовослужбовців, сотні кораблів, підводних човнів, літаків…  Взяли до виконання без коливань:
«Трудно не согласиться с нашими гостями, которые сегодня весьма деликатно высказали мнение, что языческим персонажам, отсутствовавшим во время Всемирного потопа на борту Ноева Ковчега, не место и на празднике православного морского воинства», - сказал представитель ВМФ» (там же).
Відсутність на Ноєвому ковчезі якогось персонажу дуже підходить як аргументація в позиції бойових адміралів, які командують атомними субмаринами і надсучасними радіолокаційними станціями.
Між тим треба візначити, що знищили не просто красиву традицію - знищили традиію міжнародну, ирадицію, яка вводить моряка до великої морської родини незалежно ві його віросповідання та національності:
На черзі вилучення академіками і професорами Академії педагогічних наук з обігу книжок з давньоруськими билинами, адже їхніх персонажів (Змія-Горинича, Солов`я-розбійника, Морського царя(!), Чуда-Юда) також не було в Ноєвому ковчезі.
Так дійсно можна скоро дійти до вогнищ аутодафе.
В історії Росії було багато чого веселого. Але в тій Росії, яку вони втратили, навіть в розпалі жандармської та церковної реакції нікому не спало на думку заборонити Нептуну посвячувати у моряки матросів Його імператорської величності флоту. Якщо флот, який дуже чіпко тримається за традиції, безвідмовно бере «на караул» після наказів Гундяєва, що говорити про інших? Тенденція загрозлива. Навіть росіяни розуміють це – погляньте на коментарі під повідомленням про вигнання Нептуна з флоту:
«Ура, маразм дошел до точки невозврата! Расейские кретины-попы уже ссылаются на Ноев ковчег как на научный факт. Интересно, путькину не стыдно с этими дебилами общаться?»; «РПЦ - ударим по самому святому, что было во флоте - празднику Нептуна... Впрочем русалок можно заменить б…, падшие женщины в РПЦ в чести...»; мусульманские экипажи могут значит послать православие и переодеваться в нептунов?  а ведь не пройдет и 5 лет как россия станет страной попов и монахов» (http://censor.net.ua/news/248782/rossiyiskim_moryakam_v_krymu_zapretili_gulyat_s_neptunom_i_rusalkami_oni_ne_byli_na_bortu_noeva_kovchega).
Це ще не найрадикальніші висловлювання в Інтернеті щодо ініціатив московських батюшок.  Звернемо увагу на останній коментар. Його автор не лише цілком правильно звернув увагу на те, що завдяки московським попам від святкування вікових традицій змусили відмовитися православних, але і мусульман, і католиків, і іудеїв, і атеїстів…

http://4.bp.blogspot.com/-6o03zB6ifPY/UZx554eNCuI/AAAAAAAABQM/itcOzdejDnY/s640/1.jpg
Давній міжнародній традиції святкування Дня Нептуна під час перетину екватору в Росії прийшов гаплик. Цікаво, тим з моряків, які найматимуться на іноземні судна батюшки також заборонятимуть брати участь у "шабаші"? "Русский мир" рулить...

Виходить, що Церква вже починає керувати країною! Отож і побоювання про засилля за 5 років попів та монахів не є безпідставними.
Цікаво, що собі думає російський керманич, який вдає із себе жорсткого аж до цинізму прагматика і патріота держави Російської? Чи розуміє він, що саме в цей час його країна перероджується у монстра? В Росії завжди, підкреслимо, завжди Держава стояла над Церквою. РПЦ завжди безвідмовно й запопадливо обслуговувала забаганки царів, імператорів та генеральних секретарів. І ось відбувається процес, коли священики видираються на самісіньку гору і починають диктувати власну волю…

http://4.bp.blogspot.com/-6o03zB6ifPY/UZx554eNCuI/AAAAAAAABQM/itcOzdejDnY/s640/1.jpg
Це татування означає, що моряк пройшов екватор. Тепер воно під подвійною забороною: по-перше - "истинно православний" не має право носити тату, а по-друге ні в якому разі - "поганського бога". За це відлучатимуть від Церкви? А може і - саджатимуть?

Гадаєте, звідки державним мужам прийшло у головешку віднести мультфільм «Ну, постивай!» до категорії «Для дорослих»? А чим завинили «Сімпсони»? Під заборону до показу потрапив документальний фільм «Анатомія тату». Ледве з іржавими ножицями цензорів не познайомився улюблений багатьма поколіннями дітей мультик про Чебурашку…
А ось суд визнає як екстремістську брошуру «Волхви». Цікава на сама вона, а те, як судді потрактували обкладинку цієї книжки:
«К невербальным манипулятивным воздействиям относится оформление обложки «Волхвы», на которой изображен старец, указывающий отряду воинов направление действия. Старец одет в простую одежду: длинную рубаху, лапти, он только вышел из леса. В описании старца читается образ язычника. Указующий жест руки старца в отношении воинов свидетельствует о его повелевании, обладании определенной властью над ними.
Исходя из положения о том, что обложка книги выражает ее ключевую идею, можно сделать вывод о стремлении автора к повелеванию, власти над другими людьми, направленности на борьбу» (http://lilit.livekuban.ru/blog/286800).
Знаєте, шановні, хто отой злий старигань, що розпалює міжрелігійну ворожнечу і нацьковує монстрів-язичників на люд православний? Це так судді охарактеризували картину геніального російського художника Васнєцова «Встреча Олега с кудесником», що її автор брошури вибрав для оформлення обкладинки.

Карина В.М. Васнєцова "Зустріч Олега з волхвом". На думку росіських суддів, вона є антихристиянською і такою, що розпалює міжконфесійну ворожнечу. 

А про те, чому ви ніде на книжкових полицях російських магазинів не знайдете творів великого англійського письменника Бероуза «Джанні» або знаменитої книги Бодлера «Квіти зла» треба розповідати? То російський Держнаркоконтроль постарався. Дивно лише як досі до Шерлока Холмса не дотяглися. І не кажіть, що без впливу батюшок – наразі в Росії, яка стахановськими темпами будує в себе «Русский мир» з метою його подальшого експорту в країни Близького і навіть не дуже Зарубіжжя – все просякнуте отим попівським обскурантизмом.
Росія стала першою в світі державою, в якій заборонено книгу імама Хомейні (пропаганда ісламського екстремізму). В Росії заборонено книгу англійського історика Тревор-Ропера «Застольні бесіди Гітлера» (пропаганда нацизму), хоча людина, яка прочитає цю книгу вже ніколи не зробить Адольфа своїм героєм. А ось суд забороняє книжку Генрі Форда «Міжнародне єврейство». Питання не в антисемітському змісті книжки – сміх викликає те, що суд намагався в якості відповідача викликати… самого Форда, котрий, як відомо кожному школяру, помер в 1947 році. Маразм крєпчаєт, як висловився учасник одного з форумів? Чим не догодили книги видатного мусульманського богослова і вченого Саіда Нурсі, який дуже шанується в ісламському світі, російській владі – цілковита таємниця. І це лише верхівка айсбергу.
Нещодавно бурхливі протести української (і не лише) спільноти викликало вилучення з Бібліотеки української літератури у Москві книг та газет «националистического содержания». Боротьба з екстремізмом? Ні – просування «Русского мира», інакше як пояснити вибірковість російського правосуддя, яке ніяк не відреагувало на брошури, статті, промови та іншу бурхливу діяльність митрополита Одеського та Ізмаїльського РПЦ МП Агафангела, котрий (увага!) вже якось вимагав у очільників Одещини заборони проведення традиційної Гуморини, мотивуючи тим, що цей захід припадає на Великий піст і ображає «чувства верующих». А може тому і не відреагували? Може, комусь подобається, що Агафангел, в порушення всіх церковних норм і традицій одноосібно заразував Сталіна у православні святі великомученики?

http://uainfo.org/heading/public/87491-v-glavnom-sobore-odessy-prodayut-ikony-stalina-foto.html
Оцю ікону продають у кафедральному соборі УПЦ МП в Одесі. І ніхто не відлучить Агафангела від Церкви, ніхто не заарештує, навіть в`їзд до Росії не заборонить. Звісно: святий Сталін це вам не Нептун...

На завершення скажемо от що. Деякі експерти прогнозують розкол і розпад Росії через 15-20 років. І таке дійсно може статися. Не в останню чергу через діяльність Московського патріархату. Якщо інші Церкви – Римська, протестантські, навіть Константинопольська якось намагаються прогресувати, гнучкішати в сучасному суспільстві, вписуватися в нього, то московські батюшки будують «Русский мир», в якому суспільство має бути вписане у Церкву. Суспільство, яке розвиває надпотужні інформаційні технології; яке досліджує нейтрино і реакцію холодного ядерного синтезу; суспільство яке планує заснування колонії на Марсі, має слухатися наказів бородатих батюшок що одягати і їсти, що читати і співати, яку музику творити і які вірші писати, які свята святкувати…
Ноєв ковчег і нейтрино – речі не сумісні. Церква апріорі є інституцією консервативною і навіть ретроградною. А Російська поготів. Отож, аби Церква не заважала розвитку Держави, її практично в усьому світі від Держави відокремлено. В Росії ж відбувається зворотній процес. Який закінчиться погано для самої ж Росії. Коли попи стануть вказувати кого вибирати Президентом, які наукові дослідження вести і як розбудовувати культуру – настане рай мов у романі братів Стругацьких «Важко бути Богом». Вам таке суспільство подобається, Читачу?
http://hrabro.com/5441
Митрополит Одеський і Ізмаїльський УПЦ МП, член Святійшого Синоду РПЦ МП, колишній комсомольський активіст і безбожник Агафангел (Саввін). За саном і становищем не має права втручатися у справи Держави, а тим більше нести політику у храм. Але відомо, що владика відмовляв у благословенні тим, хто н виборах голосував не так, як він наказував: "Ті, хто не прийде на виборчі дільниці, сказав він з амвона, - і не проголосує за Віктора ЯНУКОВИЧА, повинен буде покаятися в цьому...» (http://www.unian.ua/news/440723-chi-chasto-mitropolit-agafangel-vdaetsya-do-prokloniv.html).

Отож, напевне, нам тут аж ніяк не потрібен «Русский мир», яким його бачить член Священного Синоду РПЦ МП Агафангел. Напевне, ми маємо дати і моральну, і юридичну оцінку тому, що пропагують нині московські батюшки:
«Куди нам до Європи? Який Євросоюз? Це все фашисти! ...Який флот в Севастополі американський? Неподобство! Чому вони дали дозвіл заходити?» (http://www.unian.ua/news/440723-chi-chasto-mitropolit-agafangel-vdaetsya-do-prokloniv.html).
Бо це навіть не обскурантизм. Це – набагато гірше. Це те, від чого до вогнищ святої Інквізиції (до речі, в Росії вона теж була, лише називалася інакше) – лише один крок.
Фатальний.

З християнським привітом до всіх «истинно православных»,
ПАВЛО  ПРАВИЙ          



Немає коментарів :

Дописати коментар