Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 18 листопада 2011 р.

Закон про вибори: компроміс чи нове дишло?

Отже, те, про що протягом останнього року говорили мало не щодня, сталося - Верховна Рада України прийняла нову редакцію Закону про вибори народних депутатів Верховної ради України.
Один з наближених до БЮТ-Б політологів результати голосування за цей законопроект назвав майже сенсаційним. І він має рацію. Дійсно, це - відверта сенсація: ніколи ще влада і опозиція не демонстрували такої міцної і відверто цинічної одностайності.

Так одразу і не згадаєш, коли в останні роки якийсь із законів набирав аж 366 голосів. Те, що кнопки "за" натиснули практично в повному складі депутати від КПУта Народної партії, навіть враховуючи що, на перший погляд, цей закон перш за все б`є саме по цих партіях - якраз і не дивно: за останній час ці фракції зі статусу власників "золотої акці" деградували до мовчазних слухняних "кнопкодавів". Але т.з. опозиція...
   Доводиться погодитися із словами бютівського "придворного" політолога Фесенка, який заявив, що:
"...це буде дивно для багатьох західних спостерігачів, представників міжнародних організацій, що все-таки нехай це не консенсус, але частина опозиції пішла на такий компроміс..."
Пан політолог сказав це, звичайно, в позитивному сенсі, мовляв, ось які ми гарні - і на компроміси здатні, і маємо достатньо потуги, аби змусити провладні фракції піти на поступки.
Насправді ж, якщо західні спостерігачі й будуть здивовані, то лише тим, як у наших політиків, лише за добу погляди змінюються на діаметрально протилежні. Ще недавно депутати від БЮТ-Б апелювали до Заходу, закликаючи вплинути на владу, яка здирається прийняти "антинародний" закон, зазначали, що повернепння до змішаної мажоритарно-пропорційної системи потрібно Януковичу аби через мажоритарників отримати власну більшість в майбутній Раді і... І назавтра вже, виявляється, закон не такий і поганий.
Що ж змінилося? Бютівці та представники "Фронту Змін" розповідають, буцімто закон значно покращився через прийняті поправки, на яких наполягала опозиція (всього таких поправок було прийнято аж 17). Пан Арсеній Яценюк навіть поспішив запевнити, що в цій редакції Закон практично убезпечує від фальсифікацій та використання адмінресурсу. Ну-ну...
Заступник голови БЮТ-Б пан Томенко висловився менш оптимістично: "...нові виборчі правила це радше менше зло, аніж добро".
Доведеться народному обранцю нагадати, що він отримав від народу мандат щоб приймати гарні закони, а не вираховувати де більше зла, а де - менше. В народі б сказали: сидіти в лайні по вуха, або ж лише по груди - різниця невелика - тхне однаково.
Та народні обранці іншої думки. Вони вже кільканадцять років намагаються утримати "електорат" саме в такому стані - стані перманентного вибору між поганим і ще гіршим. Бо самі крадуть. І друзі іхні крадуть. І всі разом грабують народ. А щоб залишатися біля годівниці, придумали рятівне; "ми погані? Дарма, вибирайте нас, бо прийдуть ще гірші. І поки що вибирають..."
Правда, при цьому народні обранці ще й намагаються робити гарну міну. Переконують, буцімто те, що вони проголосували є ледве не спасінням нації.
Томенко:
"Ще кілька днів тому важко було уявити, що вдасться домогтися можливості незняття з реєстрації за будь-яких обставин опозиційних кандидатів. Чи, скажімо, озвученої мною вимоги про п’ятирічний термін зберігання виборчої документації".
Цікаво, за кого цей партайгеноссе має нас із вами? Пане Томенко! одно з двох: або ви вважаєте загал дурнішим, ніж він є, або самі... такий.
Скажіть нам будь ласка, який сенс в тому, що влада тепер не зможе зняти з реєстрації опозиційного кандидата на мажоритарному окрузі, якщо у нього все одно жодних шансів на виграш? Балотуватися - будь ласка, а виграти - вибачте...
Пане Томенко, скажіть нам, будь ласка, який сенс зберігати протягом п`яти років виборчу документацію, якщо немає механізму, який би дозволяв громаді зазирнути в ту документацію хоча б одним оком? Невже суддя, якого поставила влада, прийме постанову про вилучення з архіву, який охороняється владою, документів, які б засвідчували фальсификацію владою результатів голосування на користь кандидата від влади і залучення тих документів до Суду? Чи є в Україні якась наївна людина, яка в це вірить?
Ще одна велика "перемога" опозиціонерів. В новій редакції закону виписано, що тепер   номери виборчої дільниці виконуються друкарським способом на бюлетенях, так як і номери територіальних округів, що, разом з кількома ступенями захисту бюлетенів, начебо унеможливлює фальсифікації.
А ось як робилося, скажімо, на місцевих виборах у Харкові, і про що пан Томенко не може не знати: нікому не було цікаво як і хто проголосував, бо ще напередодні влада вже мала на руках порожні бланки протоколів ДВК з печатками й підписами членів комісій. В тому числі й опозиційних! Коштували ті підписи (опозиціонерів) за чутками від 500 до 800 доларів.
Особливою гордістю Томенка, Яценюка, Турчинова та інших "борців з режимом" є пункт, згідно з яким   забезпечується право для всіх кандидатів в одномандатних виборчих округах подавати кандидатури до складу ДВК. На перший погляд - просто чудово - кожен кандидат в депутати матиме свою людину в дільничних комісіях. Але...
Але насправді то все - вилами по воді писано. Бо напевне доведеться придумувати якісь трюки типу жеребкування, бо навряд чи навіть резинова комісія витримає у собі представників, скажімо 60 кандидатів (це не рахуючи представників від політичних партій). А придумуватиме - влада!
Але якщо і так, - нехай. Нехай. Тільки от насправді ця норма є величезним дрючком, який використовуватиметься потужними у фінансовому і організаційному плані партіями (і не обов`язково - провладними) проти справді незалежних кандидатів. Уявімо собі мажоритарний округ. І якогось фаворита, не пов`язаного з Партією регіонів (в Луганську) або БЮТ (у Львові). Що завадить ПР (БЮТ) виставити двох (шістьох, десятьох, сотню) формально "незалежних" кандидатів, кожен з яких приведе в ДВК по одному члену комісії, завданням яких буде "мочити" фаворита і просувати одного із заздалегідь визначеного партійними фюрерами кандидата від ПР (БЮТ)? 
 Там багато ще чого прийнято подібного. Але з проаналізованих щойно прикладів хіба десь видно, що опозиція дійсно домоглася реальних зрушень щодо чесності й прозорості виборів? Всі оті компроміси, на більш пильний погляд виглядають не чим іншим, як тоненьким шаром фарби зверху  проіржавілого наскрізь відра. Черговим дишлом.
То в чому ж сіль? Чому БЮТ, "Фронт замін" та частина фракції НУНС близька до цих сил рішуче проголосували "за"?
Відповідь криється у словах народного депутата, голови партії "Фронт змін" Арсенія Яценюка:

"... це дає шанс опозиції об'єднатись. Я розумію, що хтось хотів виборчий бар'єр, таким, яким є його рейтинг. І що, зайде з 1% партія, яка матиме 5 депутатів? На що вони тоді зможуть впливати крім того, що торгуватися за бюджетні гроші?" Максимально відверто. І цинічно.  
Ай-ай-ай, пане народний обранець. Якби у вас була перспектива отримання на виборах 1% голосів, ви б, напевне, кричали б щось трохи інше, типу, що 5 депутатів - це сила! Це - ціла депутатська група, яка за активної роботи змусить із собою рахуватися! Ну і т.д. і т.п.
Пояснення в іншому. Зараз особи в БЮТ-Б і в ФЗ сплять і бачать, як невдовзі всі опозиційні сили об`єднуються. Але об`єднуються саме навколо їх, любих. Якщо поставити на шляху різних там "слабаків" типу "Нашої України", "Європейської партії", УНП, УРП, тощо міцний бар`єр, їм нічого не залишиться, як злитися в екстазі з "важковаговиками". І гарантія виникнення сильнихі нових політичних проектів.
Плюс, анонсований вже очільниками ФЗ та БЮТ-Б спільний список "мажоритарників", який не дасть (в переважній більшості) шансів представникам "однопроцентників".
Плюс той список в цілих регіонах, де позиції провладних партій слабкі, а БЮТ чи ФЗ - навпаки надає просто чудову можливість влаштувати справжній аукціон для "грошових мішків": хто більше дасть, той і матиме право балотуватися від нашої партії.
І Яценюк, і Турчинов, і Томенко роблять вигляд, що ця оборутка - ледь не ідеал компмісу та принциповості. І що цікаво - в "коментах" та постах різнобарвних партійних "тролів", які ще вчора кляли Януковича за спробу узурпації влади, забриніли зовсісм інші пісні.
Але ж нарід - не сліпий. І навіть десь трохи думати вже навчається. Тому на один позитивний комент - чотири таких, які дають справедливу оцінку цій афері. Загал свідомий того, що цей закон прийнято з метою увіковічниити нинішній склад Верховної Ради і не допустити туди нові, молоді політичні сили і нові обличчя.
Не даремно ж з різким осудом дій Фронту змін" та БЮТ-"Батьківщини" виступили практично всі більш дрібні (або менш популярні) партії - "Свобода", "Наша Україна", "Громадяньска позиція", "УДАР"  тощо.

"У парламенті відбулася змова владної більшості і так званих головних опозиційних сил – Блоку Юлії Тимошенко та "Фронту Змін" Арсенія Яценюка"...
Ми категорично засуджуємо голосування за цей законопроект 62 депутатів від фракції БЮТ та 36 депутатів від фракції НУ-НС" - говориться в офіційній заяві партії "Наша Україна".
Популярна в народі назва українського парламенту - Верховна Зрада набуває нового сенсу...











Немає коментарів :

Дописати коментар