Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 9 січня 2013 р.

Уроки історії

Знаменитий американський юрист і письменник Кларенс Дарроу писав: "Історія повторюється. Це один з її недоліків".
          В усі часи політична та інтелектуальна еліта знала, що історія повторюється. Тому вивчення історії для людини, яка мала намір присвятити себе громадській та політичній діяльності перетворювалася на неодмінну умову успіху: аби не вчитися на власних помилках, є можливість вчитися на помилках попередників; так само, як і використовувати їхній позитивний досвід. Так долається той "недолік", що може завести у трясовину.
          А от наш Президент, ясно, історію не вивчав. Йому було ніколи за більш важливими справами. Тому Віктор Федорович, мов по граблях, постує чужими помилками й прорахунками, які часто призводили до трагічних наслідків. Як висловлювався знаменитий росіський історик В.О. Ключевський: "Історія нічому не вчить, вона лише карає за незнання уроків".
          Пропнуємо озирнутися в минуле і поглянути, як ігнорування економічних інтересів національної еліти, волюнтаризм і зарозумілість, переслідуваня лише особистої вигоди, незважаючи ні на що, призвели до трагічної загибелі нещасного імператора Павла І.
         Більше того, саме через те, що імператор волів дружити з Наполеоном, проігнорувавши апетити росіського дворянства, яке було кревно зацікавлене в союзі з Англією, куди збувало свою сільськогоподарчу продукцію, Павло І перетворився з ненайгіршого імператора на дурня і солдафона. Саме таким його малювала й малює російська історіографія.
         Убивство Павла І та його дискредитація в очах прийдешніх поколінь - доконаний факт. У Віктора Федоровича ще є час аби повчитися на істоичних пикладах.

Дивіться тут: http://znaimo.com.ua/Вбивство_Павла_I

Немає коментарів :

Дописати коментар